L’11 de febrer se celebra el dia Internacional de les dones i les nenes en la ciència. A l’institut hem fet una xerrada amb la Vanessa Balagué. A continuació us expliquem una mica sobre ella i la seva recerca.
La Vanessa va néixer a Santa Maria de Palautordera, s’hi va estar fins el 12 anys (fins que va acabar la primària). Després va anar a viure a La Ràpita. Més endavant va estudiar química i un màster en bioquímica. En el seu temps lliure es dedica a cosir i pescar, interessos que ha heretat dels seus avis. Va decidir dedicar-se a la ciència perquè de petita vivia a prop d’un bosc i li agradava molt fer-se preguntes a si mateixa sobre la natura.
És una dona expressiva, amable, pacient, estudiosa i intel·ligent. Vesteix de forma formal i elegant. Parla formalment, s’expressa molt bé, la seva veu transmet saviesa.
La Vanessa treballa a l’Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC) des de l’any 2000. És tècnica de laboratori de Biologia Molecular al Departament de Biologia Marina i Oceanografia. Ella estudia els bacteris àrtics, antàrtics, els microorganismes marins i també ha d’estudiar molt bé la ruta per a poder anar cap a l’Antàrtida. Les seves tasques se centren en l’aplicació de tècniques basades en el codi genètic per desxifrar la identitat dels microorganismes marins. Així, vol entendre els seus patrons de distribució biogeogràfica i adaptació als diferents hàbitats. També de vegades surt a agafar algunes mostres de l’aigua del mar a Barcelona.
Actualment, té molt d’interès en la relació entre l’art i la ciència i està involucrada en diversos projectes de divulgació i col·labora amb les escoles.
#100tífiques és una iniciativa de la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRI) i el Barcelona Institute for Science and Technology (BIST), amb la col·laboració del Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya amb l’objectiu de fomentar l’impuls de vocacions científiques i/o emprenedores entre les nenes.
Crònica col·laborativa a càrrec d’alumnes de 1r ESO