Els alumnes de primer de GVEC hem anat a l’Arxiu Comarcal de Mataró. El propòsit d’aquesta sortida ha estat posar en pràctica la teoria que hem estudiat al mòdul 12, com ara els diferents tipus d’arxius, el seu emmagatzematge, la seva organització, on els podem trobar, etc.
Un cop a l’arxiu, la directora ens ha fet una breu explicació del que farem durant la visita. Primerament hem anat a una sala on hem vist com digitalitzaven els arxius: utilitzaven uns escàners de grans dimensions i altres aparells tecnològics. Seguidament, hem anat a una sala on curen tots els documents antics que arriben malalts, en aquest cas hem pogut veure com es realitza la tasca sobre un pergamí. La treballadora que s’ocupa d’aquesta tasca utilitza un pot de vidre, uns bastonets i cotó per curar els documents.
Després ens hem dirigit a la planta superior per veure la forma d’emmagatzemar-los, en aquest cas, ordenats de forma alfabètica. El motiu pel qual estaven a la planta de a dalt era perquè els documents no agafessin humitat, ja que Mataró és un lloc de costa i molt humit.
A continuació hem passat a veure les imatges que estaven emmagatzemades de dues maneres; una d’elles per caixes classificades per anys, i les altres estaven dins d’una càmera frigorífica a una temperatura inferior a 4º. Les fotografies d’aquesta càmera dels anys 30 es revelaven directament en un vidre i per això necessiten aquestes temperatures, per què no es deteriorin ni es trenquin.
Per finalitzar l’activitat, la directora ens ha deixat agafar diferents tipus de documents antics relacionats amb tot el que ens han explicat durant la sortida.
Redactat per: Andrea Sánchez, Noelia Ruíz, Gabriela Villaverde, Paula Luengo i Marina Márquez