Un curs més l’alumnat d’història de l’art de 2n batxillerat ha visitat la capella dels Dolors de Mataró, un conjunt monumental barroc dels millors conservats de Catalunya. Es coneix com la joia del barroc català. Aquesta capella i sala de juntes es troba dins la basílica de Santa Maria de Mataró i es va construir entre els segles XVII i XVIII i es va completar entre el 1722 i el 1737 amb frescos, olis, teles i elements escultòrics realitzats per Antoni Viladomat. Les sis grans teles que hi ha a les parets laterals de la capella dels Dolors són estacions del Via Crucis i es combinen amb escenes de la corona dolorosa, a la part de l’altar de la capella, envoltant a la mare de Déu.
L’artista barceloní també és l’autor de la decoració d’altres elements del Conjunt dels Dolors: la sagristia, la cripta i la sala de juntes. Aquesta última és una cambra de planta octogonal completament coberta de pintures de Viladomat on destaquen els apòstols i evangelistes. Tot el conjunt es caracteritza pel seu dramatisme i teatralitat.
Enguany vam poder pujar al cor, des d’on es tenen unes vistes espectaculars del conjunt.
La nostra guia, la historiadora de l’art Ruth García, ens va contextualitzar de forma excel·lent el conjunt i ens va transmetre la idea de teatralitat barroca explicant la iconografia i les característiques d’aquest estil artístic. L’objectiu d’aquesta visita és complementar les explicacions a l’aula i conèixer el patrimoni local de la ciutat de Mataró.