El passat divendres 16 de març de 2018, es van dur a terme a l’Institut Thos i Codina de Mataró les primeres Jornades pedagògiques d’ús i abús de les noves tecnologies amb el principal objectiu de conscienciar alumnes, professorat, pares i mares, sobre aquestes. La jornada, però, no va acabar amb l’horari escolar, sinó que es va allargar fins ben entrada la tarda. Cal destacar que el Thos i Codina és un institut que des de ja fa uns anys funciona amb el programa 1×1, és a dir, els alumnes treballen amb ordinadors a l’aula: “Tot i que treballem amb ordinador, hem observat una gran addicció als mòbils” – comenta Simó López, director de l’institut.

Així doncs, amb aquest propòsit, l’institut va organitzar una sèrie d’activitats, tallers, ponències, projeccions, debats i conferències de tota mena amb convidats de luxe i diverses personalitats conegudes com la Irene Rigau (exconsellera d’educació de la Generalitat de Catalunya), en Carles Prats (periodista i actual presentador del Telenotícies migdia de TV3) o en Ferran Ruiz (fundador de la plataforma XTEC).
Tanmateix, aquesta no era la primera vegada que s’intentaven fer unes jornades d’aquest tipus al centre, i s’hi ha estat treballant durant molts de temps perquè fossin possibles: “He estat lluitant durant més de cinc anys perquè aquestes Jornades Pedagògiques és poguessin portar a terme” – explica Aleix Banús, psicopedagog del centre i un dels principals coordinadors de la jornada.
Totes les persones, entitats, associacions, etc. que van ajudar a que fos possible el dia 16, van ajudar a entendre com la tecnologia condiciona la nostra manera de viure, a ensenyar com grava un “youtuber”, a conscienciar-nos sobre els efectes nocius que té abusar de les noves tecnologies i com en podem fer un bon ús, a mostrar-nos com serà la tecnologia del futur, etc. En resum, va ser una jornada molt completa acompanyada d’un esmorzar realitzat pels alumnes de 4t d’ESO i un ball que va fer tot l’institut, inclosos els professors.
En conclusió, actualment passem molt temps enganxats al mòbil o a qualsevol altra tecnologia i això cada vegada més. Hauríem de conscienciar-nos dels problemes que això provoca i fer que siguin un ajut i no un obstacle. Per això, un dia com el que vam tenir fa unes setmanes a l’institut realment és molt important.
“Molt de compte amb com gastem el temps, ja que és el tresor més real que tenim”.