L’alumnat del Thos i Codina realitza un mural a nivell de centre per donar visibilitat a situacions de desigualtat viscudes pels estudiants.
Durant les darreres setmanes, amb motiu de la celebració del Dia Internacional de les Dones 8M, els i les alumnes del nostre centre van dur a terme una acció encaminada a fer-nos reflexionar al voltant dels estereotips de gènere i de les desigualtats que aquests estereotips generen.
L’acció, que s’ha dut a terme a tots els nivells i etapes educatives del Thos i Codina, ha consistit, primer, en la lectura d’un conte de Ramon Solsona a tots els grups classe. Al conte, titulat “Cerezo rosa”, la veu narradora ens explica que la seva parella ha marxat de vacances amb els fills i que, per primera vegada, s’ha quedat “de Rodríguez”. A la resta del text, es van deixant anar tot una sèrie d’estereotips que fan que el lector o lectora li atribueixi a la veu narradora una identitat masculina. Però, a l’últim paràgraf, ens assabentem que és una dona.
A partir de la lectura del text, l’alumnat va reflexionar sobre els motius que els hi van fer suposar (erròniament) que es tractava d’un home i escriuen en un petit paper com es van sentir en reconèixer els seus propis prejudicis i en un altre paper, altres prejudicis de gènere quotidians que coneguin. A continuació, cada aula ha agrupat les reflexions de cada individu en un parell de cartells que romandran a les aules durant un temps amb la intenció de disminuir l’ús de prejudicis en la vida quotidiana.
A més d’aquests dos paperets, els i les alumnes han hagut d’escriure un tercer post-it on expliquessin alguna situació de desigualtat de gènere que hagin patit al llarg de la seva vida. Aquest tercer post-it l’han enganxat a un mural amb la paraula DESigualtat escrita en gran. L’objectiu era acabar amb el prefix (DES), de tal manera que, en finalitzar, les paraules dels i les alumnes han amagat completament el prefix deixant legible la paraula igualtat, donant a entendre que el Thos i Codina és un centre que lluita i treballa per la igualtat de gènere.
En els següents enllaços es poden visualitzar els cartells que llueixen a cadascuna de les aules:
https://es.padlet.com/raul_delvalle/com-t-has-sentit-en-descobrir-que-tens-estereotips-de-g-nere-n4jntv3k7r339f85