L’alumnat de 1r ESO ha participat a la xerrada #100tifiques, una activitat organitzada per reivindicar l’11 de febrer, el dia internacional de la nena i la dona en la ciència. A continuació podeu llegir la crònica col·laborativa que han fet.
Clàudia Serrano, buscant la cura contra el càncer
Ha arribat a aquest punt gràcies a la ciència i les matemàtiques
Clàudia Serrano Colomé té 26 anys i va estudiar a l’Institut de Canet de Mar, el seu poble. Ha estudiat física i matemàtiques a la Universitat Autònoma de Barcelona. Està molt contenta de ser científica, per això va decidir fer un màster a la Universitat d’Oxford, al Regne Unit. Actualment, estudia a la Universitat Pompeu Fabra i fa un doctorat (al Centre de Regulació Genòmica) sobre el càncer i les cèl·lules. També fa conferències, xerrades i estades en altres centres o països, motiu pel qual sovint es comunica en anglès. El seu grup de recerca està format per 8 persones, totes de països diferents. La seva cap és d’Alemanya i es diu Donate Weghorn.
Els hobbys de la Clàudia són fer esport, llegir llibres i viatjar. Va decidir dedicar-se a la ciència per descobrir la cura del càncer i perquè tenia curiositat sobre el món de les cèl·lules. De petita volia ser bombera o astronauta, però quan va descobrir la ciència va decidir dedicar-s’hi perquè va creure que seria molt útil per ajudar a la societat.
La Clàudia es mostra segura de si mateixa. El dia de la xerrada portava una samarreta peluda, té un cabell llarg i castany. Parla i vocalitza molt bé i quan parla fa gestos amb les mans. La Clàudia és amable, sincera, intel·ligent i decidida. No fa falta que a la feina porti bata blanca, ni tampoc ulleres ni guants.
En el seu dia a dia, treballa per fer recerques sobre el càncer i les cèl·lules. Utilitza l’ordinador per comptar mutacions als gens. Busca informació del càncer, concretament estudia informes sobre la gent que té càncer. Intenta esbrinar per què les cèl·lules s’estan protegint. Mira quines mutacions poden crear càncer i quines no. A més a més, vol veure si les cèl·lules han creat una mena d’escut contra el càncer i si és que sí, com ho han fet.
La Clàudia ens ha explicat que una mutació és, per exemple, quan el teu ADN hauria de tenir una C, però en el seu lloc té una A. Hem après que hi ha tres tipus de mutacions:
- Hi ha hagut un error al material genètic, però no afecta res.
- Hi ha hagut un canvi en la funció. Llavors les cèl·lules fan una cosa diferent.
- Les cèl·lules deixen de funcionar totalment.
Les que poden crear càncer són les mutacions 2 i 3.
Per últim, us deixem les dues frases de la Clàudia que ens han agradat més:
“Investigant no es deixa mai d’aprendre coses noves”
“Si jo fes una altra feina potser cobraria més, però no m’ho passaria tan bé com amb la ciència”
Alumnat 1r ESO, febrer 2023
#100tífiques és un programa que promou rols i models femenins de referència en els àmbits de les ciències i les enginyeries, per fomentar les vocacions científiques dels nens i, especialment, de les nenes. Està impulsat per la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRI), el Barcelona Institute of Science and Technology (BIST) i amb la col·laboració del Departament d’Educació.