El passat cap de setmana, quatre alumnes de primer de batxillerat van participar a la cinquena edició d’UNESMUN que enguany s’ha celebrat telemàticament.
UNESMUN són les sigles del Model de Nacions Unides per les escoles associades a la xarxa UNESCO, de la que forma part l’IES Thos i Codina.
Es tracta d’un simulacre que reprodueix la forma en la qual es reuneixen i negocien a la seu de les Nacions Unides, els diferents països del món, respectant el mateix protocol que allà es fa servir. Un equip d’alumnes d’una trentena d’instituts de tot el territori espanyol representen cadascun, en aquest joc de rol i simulació, la delegació diplomàtica d’un país del món i prenen posició en debats i negociacions com a representants d’aquests països, intentant buscar solucions juntament amb altres nacions, als problemes més urgents del planeta.
Durant l’edició 2021, el Thos i Codina ha representat a Bèlgica en diferents organismes com L’ECOSOC, l’Assemblea General, el Consell de Seguretat, i altres on s’han discutit i elaborat resolucions sobre temes tan variats com l’accés a les vacunes, la protecció dels oceans, l’accés a l’aigua potable, la protecció de les llengües indígenes, l’accés de les dones a càrrecs de responsabilitat, etc.
L’UNESMUN és una experiència única i inoblidable pels alumnes que tenen la sort de participar-hi. Durant dos dies, ells són els protagonistes, debaten, prenen decisions transcendentals, fan seus els problemes de països llunyans que potser abans ni tan sols coneixien i, el més important, fan coneixença i amistat amb altres alumnes de la resta del país amb els que han estat treballant intensament, colze a colze, per arribar a acords. L’edició 2021, malgrat que no s’ha pogut celebrar de forma presencial i s’ha fet en línia través de la plataforma zoom, no ha perdut gens de la seva intensitat emocional.