Durant la Setmana del 25N -Dia contra la Violència de Gènere- s’ha realitzat una activitat a nivell de centre per treballar els diferents comportaments violents i reflexionar fins a quin punt algunes cançons que escolten els adolescents els normalitzen.
En la primera part de l’activitat es va donar a conèixer “Iceberg de la Violència de Gènere”. Aquest model conceptual destaca com moltes vegades només es perceben les manifestacions més evidents de la violència (assassinat, violació, agressió sexual, insults, grits… ), mentre que altres comportaments subtils com la depreciació, culpabilització, control o comentaris micromasclistes, entre d’altres, romanen ocults com una massa de gel sota la superfície.
Posteriorment, els estudiants han desxifrat les lletres amb una mirada crítica, buscant indicis de comportaments violents sota la superfície, com si estiguessin explorant l’iceberg de la violència de gènere amb l’objectiu de crear una llista de reproducció “denúncia” de cançons on es normalitzen aquestes conductes i un pòster per fer-ne difusió que penjarem a diferents racons de l’institut i que publicarem pròximament en aquest mateix web.
Aquesta iniciativa no només ha obert els ulls de molts sobre la presència subtil de la violència de gènere en les peces musicals que escolten, sinó que també ha donat lloc a converses importants dins les aules sobre aquest tema.
L’Institut Thos i Codina continua treballant activament per crear un entorn educatiu que promogui la igualtat i contribueixi a erradicar la violència de gènere des de les seves arrels.